Категорије
Вести и догађаји

БАЗА

Основа, темељ, тачка упоришта или полазно место за дејства су само неки од синонима термина „база“. Који год да узмемо при опису акронима Банатског заокрета осликаће нас адекватно, јер ово јесте основа за преображај Баната, темељ је новог културног обрасца, тачка упоришта насртају моралне и културне декаденције и полазно је место за дејства која смо спремили за године пред нама. Данте је пре више од седам векова рекао да су најмрачнији кругови пакла резервисани за оне који у временима моралне кризе остану суздржани. А како су ово времена не само моралне већ и еколошке, социјалне, политичке и културне кризе нисмо желели да се спремамо за мрачне кутке паклених забити великог песника већ да градимо светионик чије ће светло бити оријентир свим Банаћанима.

Зашто „заокрет“?

Пред нама је велики број организација свих могућих категорија, већих, мањих, обојених разним бојама, шароликих програма, формалних, неформалних итд. Нигде нисмо видели већинску подударност са нашим ставовима и жељама па сматрамо да се морао начинити потпуни заокрет на досадашњи грађански активизам, заокрет на однос према људима, однос према природи и екосистему, заокрет на приступ и промоцију културе и образовања, на примену демократије и људских права… Време је за заокрет у односу на све што тренутно имамо у окружењу. Зато смо артикулисали све оно што желимо годинама у једно удружење које је сада пред вама које неће ниједан секунд никада посветити другима већ се водити искључиво својим програмом и идејама.

Грб

Како смо се већ дотакли заокрета и овде смо начинили један. Нисмо желели да нам обележје буде логотип који је карактеристика пролазности већ баш грб због изразите жеље да наше удружење буде почетак једне дуге традиције. Зато смо консултовали хералдику и за основу узели грб Баната са жутим лавом на црвеној позадини а у штиту поставили банатско класје, шуме и воде као нешто што банатски лавови морају да сачувају.

Стубови удружења

Имамо четири основна стуба удружења и за сваки од њих формиран одбор. То су: Одбор за хуманитарни рад и волонтеризам, Одбор за екологију, Одбор за демократију и људска права и Одбор за културу и образовање. Они показују основне правце нашег деловања које ћемо кроз разне акције и писање пројеката форсирати. Сматрамо да су то круцијалне тачке на које се треба у овом моменту фокусирати али никако не значи да ће нам то бити све што ћемо обухватати. Имамо изузетно професионалан и прагматски приступ проблемима па ћемо деловати на све неуралгичне тачке друштва и средине у којој живимо.

Транспарентност

Елементарна пристојност нам налаже да будемо потпуно транспарентни. Зато смо на наш сајт banatskizaokret.rs пред грађане изашли потпуно отворено, дакле са нашим именом и презименом, фотографијом и занимањем. Исто тако ћемо све наше финансијске извештаје постављати јавно на увид свима, где ће се видети да се финансирамо искључиво чланарином и донацијама пријатеља удружења.

Како до чланства?

Код нас не може свако! Ово ваља добро запамтити. Нисмо отворено удружење ком је циљ масовност већ искључиво квалитет. До нас се долази искључиво препоруком неког од постојећих чланова. Дуго смо се делили по политичком и верском опредељењу, националној припадности, социјалном или економском статусу, старосним категоријама итд. Дошао је час је да се у мултикултуралном Банату са дугом традицијом неговања различитости забораве поделе и да се уједине сви који деле нашу визију будућности ове средине и таквима су врата широм отворена.

И за крај ћемо цитирати Душка Радовића: „…крајеви се потроше, почеци увек трају, почетак – ето шта је на крају!“

Председник Управног Одбора
Саша Савић.